image desc

Hızla gelişen teknolojinin getirisi olan ve birbirinden farklı işlevlere sahip onlarca bilgisayar, hayatımızdaki yerini almış durumda. Bilgisayarların türleri kullanıldıkları alana, sunmuş olduğu performansa, kapasitesine ve kullanım amacına göre farklılaşmaktadır. Bilgisayarınızı yenilemeyi ya da yeni bir bilgisayar almayı düşünüyor, fakat amacınıza en uygun bilgisayarın hangisi olacağına karar veremiyorsanız araştırmanızı dikkatli yapmalısınız. Bu anlamda bilgisayar çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Peki bilgisayar türleri nelerdir? 

Bilgisayar çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Masaüstü Bilgisayar (Desktop)
  • Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop/Notebook)
  • Mini Bilgisayarlar (Netbook)
  • Ağ Bilgisayarları
  • Oyun Bilgisayarları (Gaming Bilgisayar)
  • Tablet Bilgisayarlar
  • Ana Bilgisayar (Sunucu/Server)

Bilgisayar Çeşitleri

1- Masaüstü Bilgisayar Çeşitleri (Desktop)

Masaüstü bilgisayar olarak bilinen bu cihazlar bilgisayarların tanıştığımız ilk halidir. Bu bilgisayarlar sabit bir konsol ya da masa üzerine uygun olan bilgisayarlardır. Yerlerinden kaldırılarak hareket ettirilmeleri çok mümkün olmadığı için bilgisayarını sürekli yanında taşımak isteyen kullanıcılar için uygun değildirler. Masaüstü bilgisayarların tercih edilmelerinin en büyük nedeni yüksek güç harcamalarına rağmen daha az maliyete sahip olmalarıdır.

2- Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop/Notebook)

Ergonomik yapısıyla göz dolduran dizüstü bilgisayarlar, bu özellikleri ile günümüzde en çok tercih edilen bilgisayar çeşitleri arasında yer almaktadır. Dizüstü bilgisayarlar tüm donanım birimini aynı kasa içinde bulundururlar ve masaüstü bilgisayarlara göre daha az enerji harcarlar. Bu bilgisayarların masaüstü bilgisayarlara göre daha hassas olduklarını göz önünde bulundurmak gerekir.

3- Mini Bilgisayarlar (Netbook)

Daha çok işletmelerde, şirketlerde ve okul gibi yerlerde tercih edilen bilgisayarlar olan mini bilgisayarlar, çok kullanıcılı bir bilgisayar çeşididir ve aynı anda birçok kullanıcının bağlanabilmelerine olanak sağlar. Mini bilgisayarlarda yüksek RAM, hızlı işlemci ve büyük sabit disk yer aldığı için bir mini bilgisayarı, uygun bir klavye ve ekran ile 100 kişinin aynı anda kullanması mümkündür.

4- Ağ Bilgisayarları

Ağ bilgisayarlarını, yerel bir ağ üzerindeki ana bilgisayara bağlı olarak çalışan bilgisayarlar olarak tanımlayabiliriz. Bu bilgisayarları birden fazla bilgisayarın birbirine bağlı şekilde oluşturduğu çalışma ortamı olarak da düşünmek mümkündür. Ağ bilgisayarlarının bellek ve işlem güçleri ile disk kapasitelerinin belli bir sınırı vardır ve bu bilgisayarlar güçlü bir sunucuya bağlı olarak kullanılır.

4- Oyun Bilgisayarları (Gaming Bilgisayar)

Birer masaüstü bilgisayarı olan oyun bilgisayarlarını diğerlerinden ayıran yanı, oyunu bir tutku haline getirmiş bireyler için özel olarak tasarlanmış olmalarıdır. Oyuncu bilgisayarları, özel donanımlara sahip olan yüksek çözünürlükte ve akıcı bir performans ile en sevdiğiniz oyunları zorlanmadan oynamanıza olanak sağlamaktadır.

5- Tablet Bilgisayarlar

Tablet bilgisayarlar tek parça ve son derece ergonomik bir tasarıma sahip olarak üretilmişlerdir. Bu bilgisayarların ekranlarında dokunmatik algılayıcılar bulunmaktadır ve herhangi bir klavye desteği yer almaz. Tablet bilgisayarları cep telefonlarının daha büyük ekranlısı olarak da düşünebiliriz. Bundan dolayı tablet bilgisayarları parmakla kullanmanız gereklidir. Tabletler iş için çok elverişli olmasalar da özel kullanımlar için uygundur.

6- Ana Bilgisayar (Sunucu/Server)

Belli başlı görevleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılan bilgisayar çeşitleri ana bilgisayar olarak adlandırılır. Bu bilgisayarlar kullanıcılar tarafından kullanılmazlar ve büyük olan bu bilgisayarların genelde ekranı da yoktur. Bu bilgisayarlar aynı anda binlerce bilgisayara hizmet verebilirler ve internet kafeler gibi özellikle güvenlik gerektiren ortamlarda tercih edilirler.

İhtiyacınız olan bilgisayarı en uygun fiyatla almak için doğru adres: Soylu AVM! Geniş ürün yelpazesiyle aradığınız bilgisayarı kefil ve kredi kartı kullanmak zorunda kalmadan, yalnızca elden taksit yöntemiyle kolayca alabileceğiniz Soylu AVM’de bütçenizi zorlamanıza gerek kalmaz.